maanantai 18. maaliskuuta 2024

Linssin polttovälin mittaaminen ja aukon arvon laskeminen tuntemattomasta linssistä

Normaalisti ei tarvitse kysyä mikä on linssin focal length (polttoväli) ja mikä on aukko objektiivissa. Ne aukon koothan on merkitty siihen linssin aukkovalitsimeen ja linssin polttoväli (focal length) lukee myös linssissä. Esim. 50mm linssi tarkoittaa, että sen linssin polttoväli on 50mm, joka siinä yhteydessä tarkoittaa kennon/filmitason ja linssin (yleensä linssin puolenvälin, yksinkertaisissa linsseissä) välistä etäisyyttä. Näin silloin, kun tuo linssin ja filmitason välinen etäisyys on tiedossa. Tuntemattomammissa vanhoissa linsseissä nämä asiat eivät olekaan niin yksinkertaisia. Voi olla ettei linssissä ole ensimmäistäkäään merkintää polttovälistä tai aukon koosta, tai juuri mistään muustakaan. Silloin täytyy testaaminen tehdä toisin.


Olin hankkinut noin 100 vuotiaalle 18x24cm 'museokameralleni' vielä vanhemman Voightländerin linssin. Linssillä ikää on noin 150v. Halusin varmistaa, että mikä on tuon linssin polttoväli ja mitkä ovat aukon koot ilman aukkolevyä (waterhouse stop) ja sen yhden aukkolevyn kanssa, joka linssissä oli mukana. Tarkistusmittaus tehtyja messinkilinssin focal length on 27cm. Aukko isoimmalla on 45mm. Muutetaan molemmat millimetreiksi ja jaetaan polttoväli linssin halkaisijalla: 270mm / 45mm = 6, eli F-stop on 6.

Ja waterhouse stopilla 23mm eli aukko (F-stop) on 270mm jaettuna 23mm:llä = 11,7. Eli vähän pyöristettynä aukko (F-stop) 11. Koska nyt en voinut lähteä siitä ajatuksesta että mitataan filmitason ja linssin etäisyyttä, niin on toinen keino, jolla tuntemattomankin linssin polttovälin saa testattua ja mitattua. Siihen liittyy samalla aika hauska 'camera obscura' harjoitus.Kun irrallaan pidettävän linssin takana on valonlähde (ikkuna toimii hyvin)
 ja edessä vaalea seinävoidaan heijastaa seinään 'camera obscura' kuva.
Liikkumalla lähemmäs seinää, jossain vaiheessa esiin muodostuu kuva
ja liikuttamalla linssiä eteen tai taaksepäin suhteessa seinään, 
saadaan kuva tarkennettua. Ja sillä etäisyydellä on sitten 'focal plane'.

Focal length mitataan siten että otetaan linssi irrallisena. Haetaan tila, jossa on ikkuna seläntakana ja vaalea seinä edessä. Sen jälkeen osoitetaan linssiä seinää kohden (linssin etupää kohti seinää) ja annetaan ikkunasta tulevan valon kulkea linssin takaosan läpi eteen kohti vaaleaa seinää. Seinälle muodustuu yleensä ensin himmeähkö kuva (tai ei mitään, jos ollaan liian kaukana seinästä), joka sitten tarkentuu kun menemme lähemmäs seinää, tai tarvittaessa loittonemme seinästä hieman. Kun seinään heijastuva kuva on mahdollisimman tarkka, niin voidaan alkaa mittaamaan. Mittaus tehdään seinästä (focal plane) siihen pisteeseen linssiä, jossa valonsäteet ovat yhtenä pisteenä kimpussa. Tässä linssissä päättelin sen olevan waterhouse stopin kohdalla, eli käytännössä puolessa välissä tätä linssiä. Kaikissa linsseissä se ei aina ole puolivälissä, koska linssien määrä ja muoto vaikuttaa tuon pisteen sijaintiin. Jos linssissä on sulkija, niin se piste on yleensä juurikin tuon sulkijan kohdalla. 

Linssin sen hetkinen F-arvo (F-stop, eli 'aukko') saadaan siis laskettua jakamalla focal lenght sulkijan aukon, eli tässä tapauksessa waterhouse stop levyssä olevan aukon halkaisijalla. Ja linssin halkaisijalla jaettuna (putken sisäreunoista mitattuna), kun 'sulkija' täysin auki, tai kun linssissä ei ole ollenkaan sulkijaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti