sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kuvaamassa Helsingin Metropoliitta Ambrosiuksen juhlajumalanpalveluksessa

Helsingin Metropoliitta Ambrosius
Piispan asuun puettuna

Oli kulunut 25v siitä kun Helsingin Metropoliitta Ambrosius vihittiin piispaksi. Tämän kunniaksi järjestettiin juhlajumalanpalvelus Uspenskin katedraalissa Helsingissä ja sain kutsun viralliseksi valokuvaajaksi tapahtumaan. Ortodoksina ja pitkään myös ortodoksisessa kuorotoiminnassa mukana olleena ortodoksiset jumalanpalvelukset eivät ole minulle vieras asia. Se on asia joka helpottaa valokuvaajana, kun tietää minne sijoittua ja vastaavasti mistä pysyä pois. Ja myös mistä saa ja mistä ei saa kulkea, ihan noin opillisestikin.


Juhlapäivänä lähdin matkaan hyvissä ajoin aamusta ollakseni paikalla tuntia ennen tilaisuuden alkua. Halusin aikaa varmistaakseni valaisuolosuhteet ja ottaakseni kuvat 'värikartasta' eli Datacolorin Colorchecker:istä. Sen avulla halusin varmistaa että pystyn palauttamaan kuviin värit sellaisina kuin ne olivat kuvaushetkellä, ilman kameran tekemää värivääristymää kuvan tallentuessa. Jokainen kamera tallentaa kuvatiedon hieman omalla tavallaan ja tallennusvaiheessa väreissä tapahtuu muutoksia. Esimerkkinä vaikka sinisestä voisi tulla hieman turkoosiin vivahtava, punaisesta tulee hieman tummempi ja harmahtavampi. Linssit olin jo aiemmin kalibroinut automaattitarkennuksella, jotta saisin mahdollisimman tarkkoja kuvia.

Usepenskin Katedraali Helsingissä
Saapuessani tuuli oli varmasti lähes myrskylukemissa ja Uspenskin ollessa aivan meren äärellä ja korkealla paikalla, katselin jo kupoleita ja ristejä kohti että kestääkö ne paikallaan, vai putoavatko alas tuulen voimasta :) Taivas oli sininen ja aamuaurinko paistoi matalasta kulmasta valaisten kirkkoa jättäen hyvin jyrkkiä varjoja. Joten en ollut päässyt tuulessa edes kirkkoon kun teki mieli ottaa kuva kirkosta ulkoapäin juuri tuossa aamun kovassa valossa. Tavarat alas käsistä, jalusta pystyyn ja sitten se mitä en haluaisi kovin usein tehdä. Linssin vaihto kovassa tuulessa, sillä siinä on suuri ja todennäköinen riski saada pieniä roskia kameran sisälle ja kennolle. Vaihdettuani linssin  Tilt Shift linssiin (laajakulmalinssi, jota käytän arkkitehtuurikuvauksiin), otin kuvat kirkosta.

Olin varautunut myös käsisalamoilla siltä varalta jos ei valo riittäisi, mutta sisälle päästyäni arvioin että suurentamalla ISO arvoa kamerassa, homma toimii paremmin ja vielä säällisissä rajoissa kohinan suhteen. Taas kerran se että linssillä on suuri valovoima, osoittautui investoinnin arvoiseksi. Paitsi että salama on häiritsevää välkyttelyä tilaisuuksissa, se tekisi kuvaamisesta tietyllä tavalla haastavamman. Salama valaisisi vain ehkä 10m asti ja saadakseni muutakin näkyviin joutuisin käyttämään pitkää valotusaikaa ja mahdollisesti myös jalustaa. Se olisi ollut varasuunnitelmani, mutta nyt saisin kuvata käsivaralta ja liikkua helpommin, kun en tarvitsisi jalustaa.

Taivaalliset valonsäteet läsnä palveluksessa.
Aurinko ja savu ovat pettämätön yhdistelmä
Ortodoksipalveluksissa on sekä tuohuskynttilöitä, että suitsukkeita. Näistä muodostui savua, joka yhdessä ikkunoista paistaneen aamuauringon kanssa muodostivat pettämättömän kauniin yhdistelmän, jossa valopilarit laskeutuivat kirkon lattiaan ja maalautuivat savun ansiosta näkyviin myös ilmassa. Hyödynsin myös ikkunoista tulevaa valoa vastavalona, joka antoi enkelimäisiä valoefektejä kuviin :)

Hain haluamiani kuvakulmia ja rajauksia saadakseni kuviin tunnetta ja tunnelmaa pelkän dokumentoinnin lisäksi. Pidän siitä kun saan pysäytettyä hetken siten että kuvassa välittyy kohteen ilmeessä jokin tunne, saan vangittua ajatuksen ja tunnetilan, sen hetken kun ihminen kaikkien ympäröimänäkin on kuitenkin yksin itsensä kanssa. Ja toisaalta kuvaan myös yhteisöllisyyttä, jotka tässäkin palveluksessa tuli esiin piispaa ympäröivien kirkkoherrojen ja papiston ja ponomarien toisiinsa sitovissa perinteissä, liikkeissä, sijoittumisessa ja katseissa. Sekä papiston ja kirkkokansan vuorovaikutuksessa. Palveluksessa kaikella on tarkoituksensa ja ortodoksipalveluksissa jos missä on paljon symboliikkaa, moni asia on suora viittaus historiaan, siihen mitä tapahtui ja mitä tehtiin jo muutama tuhat vuotta sitten.

Metropoliitta Ambrosius pitämässä
opetuspuhetta palveluksen yhteydessä
Tilaisuuden päätyttyä minulla oli kasassa mielestäni ihan onnistunutta materiaalia. Olisin voinut kuvata vaikka useamman sata kuvaa lisää, mutta se olisi jo häirinnyt tilaisuutta liikaa. Palveluksessa kuvaamisen yksi hankaluus onkin siirtyä oikeaan kohtaan kuvaamaan ajoissa ja olla häiritsemättä liikaa kameran äänellä, ilman että kumpikaan näistä häiritsee liikaa varsinaista palvelusta. Toimiva kompromissi on vaikea tavoite. Harvensinkin kuvaamista Metropoliitan pitämän opetuspuheen jälkeen, kun tärkeimmät kuvat oli saatu jo otettua.

Selvästi minulla oli myös korkeampia voimia puolellani. Niin kauniita muutamista kuvista mielestäni tuli. Aurinko oli juuri oikealla korkeudelle ja paistoi juuri sopivasti ikkunoista ja savuakin oli juuri sopivasti. Kaikin puolin hauska kokemus ja olin olosuhteisiin nähden tyytyväinen kuviin. Kyseessä kuitenkin oli 'live'-tilanteesta otettujen ihmisten kuvaaminen, joka myös on aina tietynlainen kompromissi. Aina ei pääse asettumaan siihen parhaaseen kohtaan kuvaamaan, koska siinä seisoo muista ihmisiä tai siinä on muita fyysisiä esteitä, joten kuvan joutuu ottamaan toiseksi parhaasta paikasta johon pääsee. Tätähän tilannekuvaaminen on. Pyritään ottamaan siihen hetkeen parhaasta kohdasta ja kuvakulmasta niin hyvä kuva kuin mahdollista.

Kunniavieraita

Sen verran tyytyväinen tilaaja oli kuviin että sanoivat ehdottomasti käyttäväni minua jatkossakin kun mitä tahansa kuvaustarpeita tulee. Tuo taitaa olla se paras palaute jota voi toivoa :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti