tiistai 10. kesäkuuta 2014

Asuntokuvausta Nummelassa

Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle - keittiöNummelassa oli valmistumassa remontti 3h+k+s rivitalokohteessa. Olin lupautunut kuvaamaan kohteen kun se valmistuisi. Kohdetta oli myymässä välittäjä, jolle kuvat tulisivat. Tavoitteena saada laadukkaat kuvat, jotta niiden avulla lisättäisiin kiinnostusta ja saataisiin enemmän kävijöitä näyttöihin. Pakkasin kameran, jalustat ja salamat mukaan aamulla ja lähdin matkaan. Perillä Toni Pietilä, Inneres Oy:stä, joka oli kohteen remontoinut avasi minulle oven ja vastassa oli erittäin siistiin kuntoon uudistettu kohde. Vain 1 makuuhuone oli kalustettu, joten eipä ollut ongelmana liian suuri tavaramäärä tai sekainen koti :)
Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle - keittiö
Keittiössä oli paljon spottivaloja ja yksi retrohenkinen lamppu, jonka halusin myös mukaan kuvaanAsunnoissa WC:n kuvaus on monesti haastavaa sillä usein ne rakennetaan taloissa melko pieniksi. Otin kuvia useammasta kuvakulmasta mutta ehkä paras kulma löytyi hieman alhaalta päin riittävän laajalla kulmalla otettuna. Valaisin myös hämärämmiksi jääviä nurkkia, joka ei ollutkaan helpoimmasta päästä oleva asia, kun tila on pieni ja tilan sisälle tuotuna salamat ovat liian kirkkaita.
Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle - WC
Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle - Sauna
Ihan pelkillä saunan omilla ledivaloilla tämä ei onnistunut, vaan kuvatessa
tarvittiin myös yleisvalaistusta, jonka tuotiin salamoilla.
Niinpä täytyi käyttää erilaisia virityksiä, jotta sain valoa mutta peitettyä kirkkaammat valot ja heijastukset kuvasta. Kiiltävät kaakelipinnat ja lukuisat halogeenispotit WC-tilassa pitivät huolen siitä että silti niitä heijastuksia oli riittävästi :) Ja itsensä pitäminen pois peilikuvasta ja muista heijastavista pinnoista oli myös muistettava. WC-kaluste oli musta, joka oli erikoinen materiaali sillä siihen ei tuntunut valon määrä vaikuttavan. Sen osalta toimi enemmänkin metallin kuvaamisen lainalaisuudet, eli pelattiin heijastuksilla eikä valolla.


Asunnossa olleet valot laitoin kaikki surutta päälle. Kuvia työstäessä kuitenkin huomasin että kovasti on erilaista valoa asuntoon ostettu. Eri tyyppisiä polttimoita ja ihan kuin okainen olisi ostettu eri kaupasta :) Niin olivat erivärisiä valoja kaikki. Tämä teettääkin haasteita editointivaiheessa jos saman huoneen eri valot ovat kovin erivärisiä, kuten olohuoneen halogeenit punertavaa ja keltaista. Kaikki valojen värireunat kuvassa ja erivärisyys aiheuttaa sen että työstettävää on enemmän ja käytännössä joutuu tekemään kompromisseja. Ihan kaikkia värivirheitä ei pysty korjaamaan jota lamput ovat aiheuttaneet - vaikka salama onkin niitä tasannut. Viime kädessä asunnon valojen päällä pitäminen on kuitenkin hyvä juttu, joten sillä mennään. Tulipa vain mieleeni että pitäisikö ostaa kasa lamppuja ja polttimoita että saisi tasalaatuisen valon tulevissa kuvauksissa :) Ehkä osin kyllä, mutta en nyt ihan lamppukauppiaan valikoimaa halua kantaa mukanani :)
Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle - olohuone

Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle - makuuhuone
Doukas Arts asuntomyyntikuvaus Inneres Oy:lle - makuuhuone

Jokainen huone oli oma projektinsa ja vei oman aikansa. Optimaaliset kuvauskulmat joutui hakemaan ja sen jälkeen asettelemaan vielä valot niin että valaistus huoneessa oli sopiva, mutta myös siten ettei ovesta näkyvä huoneiston muu osa näyttäisi myöskään pimeältä. Myös ikkunan näkymä oli otettava huomioon - ja tietysti taas heijastavat pinnat. Itsenä huomasi olevan useimmiten pakittaneensa aivan seinään tai nurkkaan kiinni ja salamoiden asettelu niin että ne valaisee sopivasti muttei näy kuvassa muodostui melkeinpä suurimmaksi taiteenlajiksi :)

Kuvat tuli otettua sisältä ja sen jälkeen vielä kuvat ulkoa niin edestä, sivulta kuin takaa. Ja tietysti sielläkin muutamasta kuvakulmasta. Tavarat takaisin autoon ja editoimaan kuvat valmiiksi.

Editointi onkin se aikaavievin ja työläin osuus. Jokaista kameran napin painallusta vastaa keskimäärin helposti noin 10-20 minuutin työ, joten on syytä ottaa mahdollisimman hyviä ja valmiita kuvia jo paikanpäällä - ja mahdollisimman vähän :) Sarjatuli 'varmuuden vuoksi' ja 'josko joku näistä osuisi oikeaan' aiheuttaa vain harmaita hiuksia (lisää) jälkityönä. Niinpä imuriakin tarvittiin ottamaan eteisestä hiekanjyvät pois sillä laskin sen imuroinnin kuvauspaikalla vievän huomattavasti vähemmän kuin niiden kivien siivoaminen photoshopissa :)
Työstin kuvat ja toimitin ne tilaajalle. Palaute oli positiivista ja referenssilupakin tuli. Itse pidin avaruuden ja sopivan valoisuuden ja tunnelman yhdistelmän tunnusta kuvissa sekä hauskoista sommitelmista joita muutamaan kuvaan onnistuin saamaan. Siinä onkin se raja, jonka kanssa joutuu olemaan tarkkana, eli asunnon myyntikuva ei ole tarkoitus olla taidekuva eikä sisustuslehtikuva. Käyttökohde tässä on erilainen ja se täytyy muistaa kuvatessa, vaikka mieli tekisikin välillä heittäytyä tekemään erikoisempia juttuja :)
Doukas Arts asuntomyyntikuva Inneres Oy:lle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti