tiistai 30. heinäkuuta 2013

Pin-up kuvausta Agony Von Grim ja Heini Pieviläisen kanssa

Kerron tässä mitä kaikkea kuului tämänkertaiseen Pin-up kuvaussession valmistelemiseen ja miten varsinainen kuvaus meni. Mitä rekvisiittaa käytettiin ja millä välineillä kuvat tuli otettua ja muokattua.

Olimme sopineet että kuvaan Agony Von Grim, joka on alternative-malli. Halusin tehdä kuvauksen Pin-up tyyliin. Tavoitteena ei ollut puritismi eli en yrittänyt lähtökohtaisesti replikoida ja toteuttaa täydellisesti 50's näköistä Pin-up kuvaa, vaan nimenomaan 'Pin-up tyylisyys' oli ja on avainjuttu. Pin-upia tässä päivässä :) Minulla oli useampi Pin-up malli tulossa kuvauksiin lähiviikkojen aikana, joten homma käynnistyi jo ennen ensimmäistäkään kuvausta sillä, että ideoin erilaisia kuvaideoita joita haluaisin toteuttaa. Kahdesta syystä; ensinnäkin se auttoi päättämään minkä tyyppinen kuva sopisi millekin mallille ja toiseksi, mitä rekvisiittaa tarvitsen. Useimmiten mallin ollessa minulle uusi, haluan tehdä ensimmäisen kuvauksen studiossa, sillä se on mallille (ja kuvaajallekin) helpompi ja suojaisampi paikka. On helpompi keskittyä pelkästään kuvaamiseen ja mallina oloon, kun ei ole miljöökuvauksen 'häiritseviä' tekijöitä mukana ja muutenkin vähemmän liikkuvia osia. Eli kun olin ideoinut minkälaisia kuvia haluaisin, niin sain siitä jo raamit sille minkälaista rekvisiittaa tulisin tarvitsemaan. Pari viikkoa tuli kierreltyä ahkeraan kirppiksiä sekä Ikeassa tuli myös haettua merihenkistä pyyhettä, lampaan taljaa, 'katosta roikkuvaa sängyn hyönteissuojaverkkoa' ja päiväpeiton tapaista läpikuultavaa 'huopaa' ja tekokukkia (yllättävän laadukkaita). Kirppikseltä löysin pari vanhaa puhelinta (toinen vanha VR:n musta puhelin) ja vanhan kameran. Löytyipä sieltä muutakin hauskaa, mutta niillä ei ollut mitään tekemistä Pin-up kuvauksen kanssa :) Oikeasti minua ei pitäisi päästä kiertelemään niissä :)

Studio oli buukattu yhteistyö-yrityksestä Vihtkarista Nummelasta ja olin luvannut hakea Agony Von Grim -mallin ja meikkitaiteilija Heini Pieviläisen Helsingistä kuvauksiin. Heini valmistelisi Agonyn hiukset ja meikin.  Kävin hakemassa heidät ja olimme studiolla jo hyvissä ajoin. Mutta hyvä niin, sillä meikkien ja hiusten laitto vie hyvän aikaa ja sain valmistella rauhassa studion rekvisiitat paikalleen ensimmäistä kuvausta varten sekä säädellä valoja valmiiksi.


Päätin pitää valojen määrän vähäisenä, käyttäen vain kahta salamaa (enempikin olisi ollut mahdollista, mutta halusin valaistuksen osalta pysytellä minimalistisemmalla tiellä). Pieni silaus vielä, eli iPadiltä Spotify musiikkiohjelma päälle ja Nokian langaton ladattava kaiutin (edelleen paras jonka olen nähnyt) ja sitten 50-luvun reipasta musaa luomaan oikeanlaista tunnelmaa Pin-up kuvaukseen :)


Vihdoin hiukset ja meikki oli valmiit ja oli aika alkaa kuvaukset. Olin ottanut iPadille mukaan myös esimerkkikuvia (50-luvun maalauksia) siitä minkälaisia kuvia pyrkisin saavuttamaan. En yrittänyt tehdä yksi-yhteen samanlaista lopputulosta, sillä meillä ensinnäkin rekvisiitta sekä vaatetus oli erilaista kuin kuvissa, joten kuvat toimivat enemmänkin viitteellisenä. Asennot oli niissä tärkeämpiä, samoin ilmeet. Ajattelin että mallin on helpompi ymmärtää mitä olen hakemassa, jos hän näkee esimerkkikuvan sen tyyppisestä kuvasta, jonka pyrin luomaan. Mukaan ensimmäiseen kuvaan otettiin läpikuultava valkoinen päiväpeitto alustaksi sekä etualalle vielä lampaantalja tuomaan pehmeyttä. Taustaksi otettiin reipas pinkki, joka studiossa onneksi löytyi. Säästyipä jälkikäteen taustan värjäys. Ja löytyi mustalle vanhahtavalle puhelimellekin käyttöä kun idea oli kuvata puhelimessa juttelevaa tyttöä joka on alusvaatteillaan jalat Pin-up tyyliin ilmassa. Kuka sanoi että ne asennot olisi luonnollisia :) Luurin johto on erinomainen vapaaksi jäävälle kädelle toisen käden pidellessä luuria. Sitä voi leikkisästi pyöritellä käsissään eikä tarvitse ihmetellä mihin sen vapaaksi jäävän käden pistäisi. Aina hyvä vinkki antaa mallille jotain mitä pyöritellä käsissään niin kuvistakin tulee helpommin luontaisemman näköisiä.Kun tästä oli saatu muutamia hyviä otoksia niin hieman jalkojen asentoa muuttamalla päästiin ottamaan vielä vaakakuvaversio. Alettiin olla nippa nappa niillä rajoilla että saadaanko kuvattua niin että tausta riittää takana, sillä studion taustat on suunniteltu enemmän istuvia tai seisovia kuvauksia varten. Leveyssuunnassa varaa ei paljon ollut. Mutta onnistuihan se.Agony oli mallina hyvä heittäytymään ja se auttoi saamaan onnistuneita otoksia nopeammin kuin mihin olin varautunut. Niinpä kun tuntui että olin saanut tästä ekasta selällään makaavasta setupista jo hyviä otoksia, päätin muuttaa hieman asentoa ja kuvakulmaa ja ottaa 'rintamakuvan' siten että malli on vatsallaan, edelleen puhelimessa puhuen, jalat nostettuna ylös ja nilkkojen kohdalta ristissä.Tämäkin perinteinen Pin-up asento, joskin otin sen enemmän edestä kuin perinteinen kuvakulma, joka olisi ollut vähän sivumpaa. Tähän oli myös käytännön syy, joka oli että taustan leveys ei antanut myöten kovin leveisiin kuviin ilman että käyttäisi paljon aikaa taustan korjaamiseen Photoshopilla. Se ei houkuta ja siksi pyrin aina ratkaisemaan mahdollisimman paljon asioita jo kuvausvaiheessa, että korjailu jäisi vähemmälle.

Seuraavana oli sitten vuorossa keikistelevä hiusten nosto vartalon ollessa S-asennossa seisaaltaan. Idea oli saada tummempi tausta ja hieman takasivulta tulevaa korkovaloa kylkeen ja poskeen. Taustaksi löytyi aika hauska maalatun näköinen sini-lila tausta. Malli olisi voinut olla vähän kauempana taustasta, jotta tausta olisi saatu kuvausvaiheessa jo tummemmaksi, mutta studion eikä taustan koko ei antanut siihen myöten. Kengät vaihtui toisiin, joilla tuo hankala asento oli helpompi pitää. Välillä kokeiltiin myös toisen jalan nostoa ilmaan (jalkaterä toisen jalan nilkan kohdalle), mutta se oli hankalaa tasapainottelua. Joten kuvaus rytmitettiin 'jalka ylös' 'räps' , eli laskin 3-2-1 ja sitten malli tiesi taas nostaa jalan ylös ja minä ottaa kuvan. Hieman hankalaa, mutta siitäkin tuli hauskoja kuvia. Kuka sanoi että Pin-up mallina olo olisi helppoa :)


Nyt oli jo saatu useampi kuva kuin olin uskonut meidän ehtivän saamaan. Ja vielä oli aikaa jäljellä, kenelläkään ei vielä ollut kiire pois. Huomasin studiossa pari matkalaukkua, joita oli käytetty siellä rekvisiittana ja mieleeni tuli kokeilla niillä kuvaa, jossa näyttäisi että malli on täysin alasti ja peittää itsensä laukulla. Ja kun kyseessä on Pin-up niin tietystihän Pin-up tyttö peittää itsensä loogisesti juuri sillä pienemmällä laukulla :) Agony oli niin mukana koko ajan että saatiin todella hauskoja kuvia.Agonylla sattui olemaan mukana myös viuhka ja kokeilimme sillä samaa. No se ei tietenkään yksin riitä. Mutta kiitos globaaliuden eli sen että Heini oli juuri palannut Japanista, niin toki hänelläkin oli laukussaan viuhka. Kysyinkin että olen sitten näköjään ainoa joka ei tajunnut tulla viuhkan kanssa kuvauksiin :) Nyt meillä siis oli kaksi viuhkaa ja ajatuksena sama kuin laukulla. Näiden asetteluun meni hieman enemmän aikaa että saatiin kuviot ja kädet aseteltua sopivasti.Sitten otettiin vielä kasvokuvia jotta saatiin meikistä vähän lähempää kuvia. Näistäkin tuli hauskoja Agonyn punaisen tukan ja ruskeiden silmien ansiosta. Tekoripset on Pin-upissa yhtä 'must' kuin mahdollisimman korkeat korkkaritkin :)

Kuvaukset ylittivät odotukseni, sillä ehdimme saamaan aikaan paljon enemmän kahdessa tunnissa, kuin mitä olin ennakkoon ajatellut.

Kamerana minulla on Canon EOS 5D Mark II, joka on erinomainen työjuhta ja hyväksi havaittu, vaikkei viimeisintä huutoa, snif :) Olin käyttänyt kuvissa Canonin EF 70-200mm 2.8 L IS USM putkea, joka on ehdoton suosikkini 'potretteihin'. Vaatii tietysti etäisyyttä vähän enemmän, mutta vastalahjaksi blurraa (sumentaa niistä kohdin jotka jää epäteräviksi kuvissa, kuten tausta)  tosi nätisti ja 'piirtää' kauniisti.

Studiosalamoissa, niisää kahdessa, joita käytin yhtäaikaa, käytin toisessa beauty dishiä, jossa läpikuultava valohajoitin salaman edessä ja toisessa salamssa stripe (pystymallinen valonhajoitin boxi) pystyasennossa, jotta saatiin päästä jalkoihin valoa. Stripe oli tasoittavana valona puolimetriä kamerasta oikealla aivan vieressäni ja beauty dish päävalona oli n. 1,5m minusta vasemmalla.  Kuvissa missä tulee takasivulta valoa on käytössä 2 stripeä pystyasennossa eikä beauty dishiä. Edellinen stripe siinä missä aiemminkin, mutta toinen stripe oli mallin takana vasemmalla juuri kuvan ulkopuolella. Ehkä tämä selventää vähän :)Työstin kuvia ensin Lightroomilla, jolla korjasin lähinnä putken vääristymän. Sitten lähinnä katsoin että exposure (valotus) on koko kuvan alueelta kohdallaan ja tein aika vähän rajauksiin muutoksia. Yhdessä kuvassa jouduin korjaamaan aavistuksen valotusta paikallisesti kasvoissa Photoshopin maskin ja 'taikapensselin' avulla, koska kasvot jäivät aavistuksen liian varjoisiksi. Värilämpötilaa ei tarvinnut muuttaa, olin käyttänyt kamerassa Kelvin 5100 värilämpötilaa salamoille, joka näytti toimivan hyvin. Sitten siirryin Photoshopiin jossa katsoin että ihossa ei ole mitään häiritsevää ja poistin sieltä täältä kaikkea muuta sellaista jonka ei tarvinnut olla kuvassa, kuten matkalaukkukuvassa näkyvä osa alushousua. Jonkin verran joutui työstämään vaatteiden aiheuttamia painaumia ihossa ja joitain yksittäisiä hiuksia poistin, sillä punainen väri hiuksessa teki yksittäisestäkin hiuksesta harmillisen näkyvän silloin kun se kulki väärässä paikassa kasvoilla :) Tulipa kokeiltua sellaistakin kuin 'lattian lakaisu Photarilla' kun poistelin kuvista lattialla näkyviä langanpätkiä. Sitä jää yllättäviä asioita huomaamatta joskus kun katselee kameran tähystimen läpi, jotka huomaa vasta kun kuvan avaa tietokoneella. Photarointi on sen verran työlästä hiirellä tai touchpadillä, joita olen tähän asti käyttänyt, että tutustuin tässä projektin aikana Wacomin pen tableteihin ja laitoin Intuos5 Touch Mediumin tilaukseen. Helpottaa montaa asiaa kuvan jälkikäsittelyssä. Siitä lisää ehkä tuonnempana.

Kiitos Agonylle ja Heinille!

Malli: Agony Von Grim https://www.facebook.com/AgonyVonGrim

MUA&Hiukset: Heini Pieviläinen https://www.facebook.com/MUAHeiniPievilainen

Sitten suunnittelemaan seuraavaa kuvausta toisen mallin kanssa, aiheena yllättäen Pin-up :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti